Yrittäjänä 5 vuotta – mitä olen saanut aikaan?

Tänään on minulle merkityksellinen päivä kahdesta syystä: ensimmäinen oma osakeyhtiöni täyttää 5 vuotta, ja nämä täysin uusiutuneet nettisivuni on avattu! Niiden kunniaksi ajattelin summata, mitä menneen viisivuotiskauden aikana on tapahtunut. Kenties yhteenveto voi toimia inspiraationa yrittäjyyttä tai muuta muutosta pohtivalle, tai kannustimena pysyä nykyisellä polullasi.

Vuosi 2016 oli aikuiselämäni kenties käänteentekevin: kesän päätyttyä irtisanouduin 17-vuotisen asianajouran jälkeen yhden Suomen suurimman asianajotoimiston palveluksesta ja osakkuudesta, hypäten tyhjän päälle tuntemattomaan (lukuisista epäilyistä huolimatta minulla ei todella ollut mitään suunnitelmaa / työpaikkaa valmiina irtisanoutumishetkellä).

Hieman sitä ennen, 26.4.2016, ensimmäinen oma osakeyhtiöni hyväksyttiin kaupparekisteriin. Olin perustanut sen tuona keväänä sijoitustoimintaa silmällä pitäen, mutta nopeasti samana syksynä ”jouduinkin” aktivoimaan yhtiön myös operatiiviseen liiketoimintaan. Kun tieto asianajotoimistosta lähtemisestä levisi, monet pitkäaikaiset asiakkaat ottivat yhteyttä ja kysyivät, voinko jatkaa heidän auttamistaan. Vastasin kyllä (kiitos vielä tätäkin kautta teille!), ja niin 21.9.2016 käynnistyi liiketoiminta aputoiminimellä Lexperience.

En lähtenyt asianajomaailmasta sen takia, ettenkö edelleen olisi halunnut auttaa yrityksiä ja muita organisaatioita tietosuoja-, markkinointi ja viestintäjuridiikassa sekä tekijänoikeus- ja muissa sisällöntuotantoasioissa. Lähdin muun muassa sen takia, että halusin mahdollisuuden laajentaa tekemistäni advokaatintyöstä myös muualle, ja koin sen olevan helpompaa & joustavampaa täysin omassa yhtiössä. Olin ollut 14 vuotta osakkaana asianajotoimistoissa, oppien päivä päivältä enemmän liiketoiminnan harjoittamisesta omistajan & osakkuusyrittäjän näkökulmasta. Asianajotoimistokonsernimme yhteisomistajuus reilun 30 muun osakkaan kanssa piti kuitenkin huolen, että ero täyteen yrittäjyyteen ja sen vapauteen on verraten suuri.

 

Vuosikatsaukset yrittäjänä

 

1) 2016

 

Yrittäjyys käynnistyi hiljalleen loppuvuonna 2016 tuttujen asiakkaiden apuna jatkaessa, samalla pohtien, mitä elämässäni seuraavaksi haluan tehdä.

Yksi uusi suunta oli enkelisijoittaminen, ensimmäiset sijoitukseni tein 2016 aikana, kohteina Kyrö Distillery Company sekä Huone Events Hotel -konsernit. Kyrön matkaan olin lähtenyt jo loppuvuonna 2013, ensin kutsuttuna advisory board -jäsenenä ja sen jälkeen kiinteämmin myös sijoittajana. Huone tuli niin ikään tutuksi ensin hallituksen jäsenen roolissa ja sittemmin suhde laajeni myös sijoittajaksi.

Loppuvuoden 2016 eräänlainen huipennus oli erittäin lyhyt ura mallina, ollessani muutaman minuutin ajan Option Gaalan 33-metrisellä lavalla MARIMEKKO-sisääntulon ”VIP-mallina” – varmasti eräitä työelämäni jännittävimpiä minuutteja ammattimallien perässä kävellen satojen kutsuvieraiden katseiden alla!

Lähtöni suuren asianajotoimiston osakkuudesta herätti kiinnostusta ja useampi media julkaisi haastatteluja muutospolustani. Sähköposti ja some-inboxit täyttyivät myös tuntemattomien yhteydenotoista. Selkeästi todella monet pohtivat samankaltaisia isoja kysymyksiä, ja hakivat tukea sekä rohkeutta päätöstentekoonsa.

 

2) 2017

 

Juridiikan konsultointi alkoi vakiintua omassa yrityksessä, ja samalla aloin kasvattaa esiintymistoimintaani entisestään. Pidin sekä koulutuksia että valmennuksia, mutta niiden rinnalla enenevässä määrin myös erilaisia puheita, ja toimin yritystapahtumien juontotehtävissä.

Osaamisen ja persoonan näkyvämpi esilletuonti alkoi teemana kiinnostaa enenevässä määrin, ja päätin ottaa riskin tapahtumanjärjestäjänä: tiistaina 9.5.2017 Jätkäsaaren Huoneelle kokoontui yli 100 lipun ostanutta osallistujaa henkilöbrändiaiheeseen pureutuneeseen seminaariin. Osallistujia oli lisäksi livestreamia katsomassa ympäri Suomen sekä useista maista Singaporea myöden. Yrittäjänä oman ammatillisen osaamisen ja brändin tunnetuksi saattamisella on kokemukseni mukaan melko suoraviivainen yhteys liiketoiminnallisiin tuloksiin (=rahaan). Työmäärä ison maksullisen tapahtuman järjestämisessä oli järkyttävän suuri, mutta jokaisen valvotun minuutin arvoinen – luottokumppanien sekä huippuesiintyjien kanssa päivästä saatiin onnistunut.

 

3) 2018

 

Vuosi 2018 ei tule koskaan unohtumaan; hyvässä eikä pahassa. Kirjainyhdistelmä GDPR tuli jo uniinkin. Pelkästään 1.1.-24.5.2018 (EU:n tietosuoja-asetus astui velvoittavana voimaan 25.5.2018) olin esiintymislavoilla aiheeseen liittyen 81 tuntia. Kyllä, 81 tuntia lavoilla puhumassa. Siihen päälle kaikki sadat asiakastapaamiset, kirjalliset ja puhelimitse tapahtuvat konsultointityöt ja asian jatkuva jatko-oppiminen. Lopulta oli syytä juhlaan! Perjantaina 25.5.2018 illalla kokoonnuimme yli 140 kutsuvieraan kanssa Jätkäsaaren Huoneen LOISTAVA-saliin viettämään riehakkaita Right to be forgotten -bileitä. Yrittäjänä minulla ei ollut vakituisia kollegoita, useita erinomaisia osa-aikaisia assistentteja kyllä, joten karonkkamainen juhla asiakkaiden ja ystävien kanssa tuntui erityisen hyvältä.

Aikanaan vuonna 2016 yrittäjyyden alkuhetkillä eräs tuttavani sanoi minulle pysäyttävän lauseen, kun pohdin lounaspöydässä ääneen haluttomuuttani ryhtyä yksinyrittäjäksi ilman työyhteisöä: ”Elina, miksi ajattelet niin vanhanaikaisesti, että työkavereita olisivat vain saman firman palkkalistoilla olevat ihmiset? Minulle yrittäjänä työyhteisöni ovat asiakkaani sekä yhteistyökumppanini ja muut osaamisverkostoni, joiden kanssa vietän säännöllisesti aikaa työasioiden parissa.” Tuo ajatus on palannut erittäin monesti mieleeni viiden yrittäjävuoteni aikana, enkä voisi enää olla enempää samaan mieltä sen lausujan kanssa.

Niin, siitä vuodesta 2018. Tein töitä reilun 9 kuukauden ajan, pidin suhteellisen pitkät lomat sitten valtavien työmäärien sopivissa väleissä. Lopputuloksena 305.000 euron liikevaihto, täysin omalla työllä. Myöhemmin olen ymmärtänyt, ettei tuokaan rahamäärä ole lopulta sellaisen itsensä äärimmilleen vetämisen arvoista.

Samaan aikaan yksityiselämässä tapahtui suuri muutos, ja aloimme elää kahden kodin arkea lapsiemme kanssa.

Vuoden aikana uusi enkelisijoituskohde oli sittemmin ensimmäinen konkurssiin päätynyt ”oppituntini” Klever App -palveluun liittyen. Sääli, sillä innovaatio ja toiminnassa ollut tuote on edelleen mielestäni erinomainen laskujen maksamiseen liittyen. Eräs oppi tästä oli, että pahimman työkiireen keskellä ei kannattaisi samaan aikaan tehdä merkittäviä sijoitus- tai muita päätöksiä, kun ei ollut riittävästi aikaa pysähtyä analysoimaan potentiaalista sijoituskohdetta kunnolla.

Lisäksi aloin toimia advisory-roolissa Touhula-ketjulle, tuoden erityisesti asiakaskokemusasioita kentältä ketjujohdolle päätöksentekoa tukemaan.

Vielä vuoden 2018 lopussa tein uuden enkelisijoituksen Kyrön lailla pohjanmaalaiseen Taiga Chocolate -yritykseen, ja lähdin tukemaan terveellisemmän ja huippulaadukkaan sekä innovatiivisen tumman suklaan kasvupolkua.

Jottei superhektinen 2018 olisi vielä ollut täyteen ammuttu, lähdin kesällä cofounder-osakkaana mukaan kädet savessa rakentamaan uutta startup-liiketoimintaa, sittemmin GROWPOLIS-nimen saaneeseen yhtiöömme.

 

4) 2019

 

Vuosi 2019 alkoi suureellisesti: minusta tuli konserninomistaja! Olin päättänyt 2018 eriyttää operatiivisen liiketoiminnan ja sijoitustoiminnan. Siksi 1.1.2019 astui voimaan liiketoimintasiirto, jolla emoyhtiö keskittyi jatkossa puhtaasti sijoitustoimintaan ja uusi tytäryhtiö Lexperience Oy alkoi harjoittaa juridiikan konsultointia sekä esiintymis- ja tapahtumatoimintoja.

Heti vuoden alussa emoyhtiön sijoitussalkkuun nousi enkelisijoituksena NAAVA-viherseinien osakkuus.

Loppukesästä esiintymistoiminta ammattimaistui entisestään, kun esiintyjäyhteisö MySpeaker kutsui listoilleen puhujana ja juontajana, lukuisten suuresti ihailemieni esiintyjien joukkoon.

Lexperiencen liiketoiminta oli tarkoituksella edellisvuotta selvästi pienempää, sillä valtaosa työajastani kului Growpolis-startupin synnyttämiseen ja siihen tehtäviin investointeihin.

 

5) 2020

 

Vuosi 2020 jatkui edellisen merkeissä kahtiajakautuneena: noin puolet ajasta Lexperiencen sekä sijoitusyhtiön asioihin, ja noin puolet Growpoliksen lanseeraamiseen ja kehittämiseen.

Yrittäjyys alkoi poikia myös muunlaisia kutsuja, ja aloitin vuoden alussa Kauppalehden Viivan alla -yrittäjäblogin kutsuttuna kirjoittajana kahden vuoden ajaksi.

Sijoitussalkkuun nousi enkelin roolissa Learning Investment Group LIG:n GraphoGame sekä Claned ja juuri ennen vuodenvaihdetta vielä autojen huolto- ja katsastusdatan digitoimiseen keskittynyt OVIO CarBook.

Enkelitoiminnan laajentuessa hain mukaan Finnish Business Angels Network FiBAN:n jäseneksi, tavoitteena muuttaa sijoitustoimintaa omatoimisen harjoittelun ja kokeilujen kautta kohti ammattimaisempaa tekemistä.

Joulu 2020 oli perheessämme merkityksellinen, kun kaksi poikaani liittyivät mukaan tänään 5-vuotiaan emoyhtiön omistajiksi. Pieni askel monille, iso harppaus meille.

 

6) 2021

 

Kuluvan vuoden alkupuoli on mennyt pitkälti kotikonttorilla – kuten kaikilla. Esiintymistoiminta on valitettavasti supistunut hyvin merkittävästi ja siirtynyt vähäisemmältäkin määrältään verkkoon. Ihmiselle, jonka yhtiön rekisteröity tavaramerkkikin on ”It’s all about people” tämä etätapahtumien ja -tapaamisten aikakausi on ollut haastava. Toki toiminta on siirretty mahdollisuuksien mukaan virtuaaliseksi, eikä jääty ns. tuleen makaamaan, mutta myönnettävä on sydämen sykkiminen fyysiselle läsnäololle ensisijaisena vaihtoehtona.

***

 

Mitä olisin tehnyt ensimmäisen viiden vuoden aikana toisin? Kadunko päätöstä hypätä tuntemattomaan ja ryhtyä yrittäjäksi? En sekuntiakaan. Yhtään kertaa en ole ajatellut, että olisinpa vielä vanhalla työurallani. Minulle 17 vuotta sitä oli riittävä, ja muutos oli tarpeen. Tekisinkö jotain toisin? En juurikaan. Välillä on ollut hieman sekava olo monien eri roolien kanssa, liian monta rautaa tulessa, omaa jaksamista venyttäen. Omasta hyvinvoinnista pitäisin aiempaa enemmän siis huolta. Lisäksi keskittyisin vielä enemmän tekemään liiketoiminnassa asioita, joista todella sydämen sisimmässäni saan nautintoa ja iloa, ja kaiken muun ulkoistaisin tai lopettaisin.

Me elämme jokainen täällä vain yhden, oman elämämme. Pyritään ottamaan siitä paras mahdollinen irti. Yrittäjinä, työntekijöinä, johtajina, viranhaltijoina – missä roolissa vain.

Kiitokset haluan lausua liiketoimintani mahdollistaneiden asiakkaiden lisäksi myös lukuisille yhteistyökumppaneilleni, jotka ovat tärkeässä roolissa hoitaen mm. taloushallintoon, tilintarkastukseen, markkinointiin ja tapahtumien järjestämiseen liittyviä asioita. Ilman teitä en olisi tässä. 💖

Jos luit tänne saakka, kiitos sinulle siitä ja toivottavasti tämä viisivuotiskatsaus antoi jotain ajattelemisen aihetta. Mikäli mieleesi nousi jotain, mitä haluat kysyä tai kommentoida, ota ihmeessä yhteyttä – nyt kalenterini on hallitummalla mallilla, ja pystyn ainakin hullua GDPR-kevättä enemmän reagoimaan yhteydenottoihin.

Loppuun vielä tiedoksi, että sen verran paljon on viimeisen vajaan vuoden aikana erilaisia asioita ollut elämässäni, että kesälomien lisäksi olen päättänyt pitää koko tulevan syyskuun lomaa työnteosta. Pieni hapenotto koulun ja päiväkodin taas auettua tulee tarpeeseen, joten suunnitelmasta toteutukseen ja nyt se on tässä julkisemminkin todettu. Syyskuun aikana keskityn hoitamaan kotia, ihmissuhteita ja puutarhaani, lokakuussa sitten taas myös yritys- ja sijoitustoimintaa.

Kiinnostuitko lukemastasi, ja haluaisit nähdä lisää tämän espoolaisen juristiyrittäjän & esiintymisalan ammattilaisen sisältöjä? Täydennä sivun alareunaan yhteystietosi, niin saat jatkossa sähköpostiisi ilmoituksen uusista sisällöistäni.

Iloista alkavaa kesää toivottaen

Elina

Elina Koivumäki
Kuva: Antti Nyman Photography 2020

Liity sähköpostiyhteisööni

Liittymällä sähköpostiyhteisööni saat:

  • ilmoituksen uusista blogijulkaisuista
  • kutsuja tapahtumiin
  • silloin tällöin muita osaamisalueisiini (juridiikka, asiakaskokemus, yrittäminen) liittyviä infoviestejä