Elina enkelisijoittajana

Työllistämiseen ja kasvuun haluan vaikuttaa myös rahoittajan ja aktiivisen neuvonantajan roolissa. Vuonna 2016 tein ensimmäisen enkelisijoitukseni, ja ”se oli menoa”.

Ideologia bisnesenkelinä

Neuvoessani yli 20 vuoden ajan juristina ja luottamustoimissa kasvuyhtiöitä on kasvanut halu olla avuksi myös muutoin.

 

 

Enkelisijoittajana ja FiBAN:n jäsenenä sitoudun yrityksiin mukaan turvaamaan kasvun mahdollisuuksia ja kiihdyttämään ihmisten työllistämistä ja uuden oppimista. Sijoitukset teen sijoitusyhtiöni kautta. 

 

 

Teen runsaasti pro bono -työtä startup-yrittäjiin sekä enkelisijoittamiseen liittyen, mm. esiintymällä aktiivisesti FiBAN:n tapahtumissa, toimimalla tuomarina erilaisissa pitch-kilpailuissa sekä kouluttamalla startup-yrittäjiä mm. pitch deck -esitysten laadinnasta sekä rahoitusneuvotteluista. 

 

Työskentelen suomalaisen enkelisijoittamisen vahvistamiseksi FiBAN:n hallituksessa, mihin minut valittiin yhdistyksen kokouksessa vaaleilla syksyllä 2021. Vuoden 2023 alusta olen toiminut hallituksen varapuheenjohtajana, puheenjohtajamme Kim Väisäsen tukena, ja marraskuussa 2023 vastavalittu seuraavan vuoden hallitus valitsi minut keskuudestaan hallituksen puheenjohtajaksi vuodelle 2024.

Sijoitusideologiani enkelinä on pitkäjänteinen, pikavoittoja tavoittelematon yhteinen matka.

 

Kiinnostukseni saa syttymään erityisesti kansainvälistymiseen nopeasti tähtäävät liiketoimintaideat, joissa on skaalautumisen mahdollisuus sisäänrakennettuna.

Oma kokemus startup-yrittämisestä

Ison asianajotoimiston osakkuuden sekä täysin omien yrityksieni yrittäjyyden rinnalla olen nähnyt startup-yrittämisen arjen.

 

 

Kesällä 2018 sai alkunsa startup-yritys Growpolis, jonka yksi kolmesta perustajaosakkaasta olin, loppuvuoteen 2021 saakka.

 

 

Kasvuyhtiöiden neuvonantajan ja sijoittajan roolista oli luonteva ja kiinnostava lähteä myös ”kädet savessa” luomaan uutta liiketoimintaa, vaikkei meistä tullut Suomeen seuraavaa yksisarvista.

 

 

Growpolis yksinkertaisti uusien yritysten kasvupolun. Loimme yhden luukun -periaatteella toimineen yhteisön ja kauppapaikan yritysten tarvitsemille B2B-palveluille, kuten juridiikalle, taloushallinnolle, IPR-suojauksille ja pitchaus-valmennuksille.

 

 

Kasvuyhtiöiden innovaattorit voivat optimoida ajankäyttönsä siihen, miksi yhtiönsä perustivat eli tuotteensa ja palvelunsa kehittämiseen. Growpoliksen kokoama palveluntarjoajaverkosto hoiti kaiken ydintoimintaa tukevan palvelutuotannon, ennakoitavin kustannuksin ja uudenlaisella datan keruu- ja analysointitavalla.

Mitä opin startup-yrittäjänä? Paljon! Vaikka lopulta panimme ns. “pillit pussiin” yhteisen yrityksemme osalta, en vaihtaisi kolmea startup-yrittäjävuotta pois. Uskon olevani entistä parempi sekä yrittäjänä, enkelisijoittajana, mentorina, juristina että liiketoiminnan muuna neuvonantajana hallitus- ja muissa rooleissa. 

 

 

Opin roppakaupalla mm. tuotekehityksestä, ohjelmistokehityksestä, MVP-tuotteen määrittämisestä, myynnistä, markkinoinnista, yhteisöajattelusta sekä asiakastarpeiden tunnistamisesta ja huomioon ottamisesta. 

 

 

Enkelisijoittajan ja juristin roolissa olen huomannut näiden oppieni olevan arvokkaita, osaan arvioida aloittavia yrityksiä ja niiden suunnitelmia entistä
paremmin. 

Tämänhetkisiä enkelisijoituskohteitani mm.: