Tunnetko yhteisömanagerin juridiset sudenkuopat?

Yhteisömanageri, sisällöntuottaja, viestintäsuunnittelija, someasiantuntija, digipäällikkö…

Nimityksiä on monia, kuten yhteisömanageroinnin asiantuntija Johanna Janhosen Piilotettu aarre -blogissa julkaistusta tutkimuksesta on nähtävissä.

Kaikkia näitä toimenkuvia yhdistää sisällön tuottaminen oman organisaation tai asiakasorganisaation some-kanaviin. Ammattikunta on nuori, ja vakiintuneet toimintatavat ovat vielä muotoutumassa.

Somejuristin silmin on nähtävissä, että osaamista tarvitaan monin paikoin lisää juridiikan saralla välttyäkseen juridisiin miinoihin astumiselta.

Tässä huoneentauluksi yhteisömanagereille ja muille sisällöntuottajille 10 keskeistä juridiikan muistisääntöä:

1) Tuota mahdollisimman paljon sisältöä aivan itse

Mitä enemmän kirjoitat itse sisältöjä ja otat itse jaettavia kuvia, sitä vähemmän sinun tarvitsee pohtia mm. tekijänoikeus- ja tavaramerkkilainsäädännön rajoitteita. Ole originaali, ja luo uusia sisältöjä – tällöin oikeudet aineistoihin syntyvät ensin sinulle itsellesi ja voit huolettomammin jakaa sisältöjä.

Mikäli linkität olemassa oleviin materiaaleihin, tunnista linkittämiseen liittyviä sudenkuoppia.

2) Kunnioita muiden tekijänoikeuksia ja tavaramerkkejä

Jatkona edelliseen kohtaan, muista selvittää tekijänoikeuksien ja tavaramerkkien haltijoilta suostumukset luvanvaraiseen toisten aineistojen käyttöön. Aina, kun olet ottamassa sisältöösi muun tahon tuottamaa sisältöä, pysähdy pohtimaan tekijänoikeuksia ja tavaramerkkejä. Perusperiaate on, että yritys ei voi ilman lupaa hyödyntää omassa elinkeinotoiminnassaan toiselle taholle tekijänoikeuksilla ja tavaramerkeillä suojattuja aineistoja.

3) Tarkista, millaisia käyttöehtoja liittyy kuvapankista ostamiisi kuviin

Kuva: Osmo Lassila 2016

Se, että olet maksanut kuvapankin kuvasta, ei vielä takaa oikeutta käyttää kuvaa haluamiisi tarkoituksiin. Muista selvittää joka kerta kuvapankin käyttöehdot kunkin eri kuvan osalta – maksu kuvapankille ei aina sisällä mukanaan kuvan käyttöoikeutta juuri teidän tarpeisiinne.

4) Tarkista, voitko ottaa tunnistettavissa olevan henkilön kuvan sisältöihisi

Matti Nykänen ja Matti Meikäläiset saavat yhtä lailla suojaa – kenenkään tunnistettavaa kuvaa ei voi hänen luvattaan ottaa mainokseen. Pohdi, mitkä some-sisällöistänne ovat kaupallista viestintää ja hanki tarvittaessa luvat kuvissa näkyviltä henkilöiltä, myös omalta henkilökunnalta.

5) Älä ratsasta toisen maineella oikeudettomasti

Muut tahot ovat panostaneet aikaa ja rahaa oman maineensa kasvattamiseen. Älä kytke muiden tunnettuutta sopimattomasti osaksi omaa toimintaasi, erityisesti kaupallisessa elinkeinotoiminnassasi. Tämä sääntö koskee sekä toisten yritysten nimien, tavaramerkkien, kuvien ja muiden sisältöjen käyttämistä että henkilöiden hyödyntämistä omassa elinkeinotoiminnassasi.

6) Älä piilomainosta

Piilomainonta on tyhmää, mutta myös lainvastaista. Älä pyri hämärtämään kaupallista viestiäsi, some-kanaviesi seuraajat pitää sitä aliarvioimisena. Tuo selvästi esiin kaupallinen yhteistyö ja opasta toimintaasi sitouttamiasi brändilähettiläitä vastaavasti.

7) Noudata markkinointiarpajaisten ja -kilpailujen sääntelyä

Muista selvittää, että markkinointiarpajaisesi ja -kilpailusi noudattavat sekä Suomen lainsäädäntöä ja muuta pakollista sääntelyä että kunkin some-palvelun omia käyttöehtoja – niiden sisällöt poikkeavat monin kohdin toisistaan.

Laadi selkeät ja kattavat kampanjaehdot ja pidä ne helposti saatavilla. Muista maksaa verottajalle oma-aloitteisesti arpajaisvero markkinointiarpajaisista.

8) Muista suojella asiakkaiden ja muiden kommentoijien yksityisyyttä

Vaikka kuinka tekisi mieli rynnätä heti vastaamaan asiakkaan yhteydenottoon samassa some-kanavassa, pysähdy harkitsemaan oikeuttasi käsitellä asiaa julkisesti. Henkilötietolainsäädäntö suojelee asiakasta ja yrityksen tulee kunnioittaa lain turvaamaa yksityisyyden suojaa.

Jos keräät somen kautta henkilötietoja, kuten nimiä ja yhteystietoja, muista antaa tietosuojalainsäädännön edellyttämä informaatio tietojen käsittelystä ja sen tarkoituksista.

9) Älä loukkaa kenenkään kunniaa

Some on täynnä tunteikasta keskustelua, myös yritysten kanavissa. Älä provosoidu. Varo käyttämästä myöskään terävää huumoria, jonka vastaanottaja saattaa tulkita pahimmillaan kunniaansa loukkaavaksi ja siten rikoslakia rikkovaksi. Pidä malttisi ja ohjaa asian käsittely kohdan 8 mukaisesti yksityisiin kanaviin.

10) Ole lojaali työantajaasi kohtaan

Työsopimuslain mukaan meidän on kaikkien oltava lojaaleja työnantajiamme ja työyhteisöämme kohtaan koko työsuhteen voimassaoloajan. Tämä tarkoittaa lojaliteettivelvoitetta myös esim. lomautusten ollessa käynnissä ja irtisanomisaikana. Malta mielesi, äläkä tee viimeisenä tekonasi jotain epälojaalia.

Liity sähköpostiyhteisööni

Liittymällä sähköpostiyhteisööni saat:

  • ilmoituksen uusista blogijulkaisuista
  • kutsuja tapahtumiin
  • silloin tällöin muita osaamisalueisiini (juridiikka, asiakaskokemus, yrittäminen) liittyviä infoviestejä