Suojaa nimesi ja muut tunnuksesi .fi domain-nimellä elokuun aikana

Suomen verkkotunnuksia eli domain-nimiä koskeva laki muuttuu 5.9.2016, kun tietoyhteiskuntakaaren 21 luvun uudistetut säännökset astuvat voimaan.

Jatkossa kuka tahansa mistä päin maailmaa vain voi rekisteröidä suomalaisia .fi domain-nimiä eli päätettä ei enää rajoiteta vain kotimaisille hakijoille. Samalla etunimisukunimi.fi domain-nimet vapautuvat eikä hakijan tarvitse itsensä olla sen niminen. Tämä tarkoittanee erityisesti julkisuuden henkilöille mahdollisia ongelmia, kun heidän nimiään vastaavia yhä vapaana oleviea domain-nimiä aletaan rekisteröidä ulkopuolisten toimesta.

Uusi toimintamalli myös selkeyttää .fi päätettä hallinnoivan Viestintäviraston ja ns. välittäjien rooleja. Jatkossa .fi domain-nimen ja kaikki siihen liittyvät palvelut voi hankkia ainoastaan omalta verkkotunnusvälittäjältään. Asiakas saa kaikki palvelunsa samasta paikasta eli omalta välittäjältään.

On huomioitava, että kaikki nykyiset palveluntarjoajat eivät jatkossa välttämättä toimi verkkotunnusvälittäjinä. Nykyiset haltija- ja asiamiestilit poistuvat verkkotunnusjärjestelmästä jo 2.9.2016.

Lakimuutos ei vaikuta domain-nimen voimassaoloaikaan, vaan domain-nimi on voimassa normaalisti sen voimassaoloajan loppuun. Domain-nimeä ei voi kuitenkaan enää itse uusia 5.9.2016 alkaen, vaan uusimisen voi tehdä ainoastaan verkkotunnusvälittäjä.

HAAPA -tyyny – www.taigacolors.fi Kuvitan blogiani fanittamillani TAIGA COLORS -tuotteilla yrityksen luvalla.

Viestintävirasto perii verkkotunnusvälittäjiltä jokaisesta rekisteröinnistä ja uusimisesta maksun, joka on kaikille välittäjille sama. Välittäjät voivat sen sijaan vapaasti hinnoitella omat palvelunsa omille asiakkailleen.

Tavaramerkkien ja toiminimien suoja säilyy entisellään ja Viestintävirasto ratkaisee niihin liittyvät oikeudenloukkaukset oikeudenhaltijan käynnistettyä riitautusprosessin. Domain-nimi ei saa jatkossakaan merkitsemishetkellä:

1) vastata toisen suojattua nimeä tai merkkiä, ellei domain-nimen käyttäjä pysty esittämään hyväksyttävää perustetta sen merkitsemiselle; tai

2) muistuttaa toisen suojattua nimeä tai merkkiä, jos domain-nimi merkitään ilmeisessä hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa.

Viestintäviraston päätöksiä domain-nimikiistoista voi lukea täältä.

Mitä nyt kannattaa tehdä? Seuraavassa on muistilista toimenpiteille, jotka on suositeltavaa suorittaa elokuun aikana:

  • tarkista, mitä .fi domain-nimiä sinun omissa tai työpaikkasi nimissä on (valitettavasti Viestintäviraston perushaussa ei voi hakea listausta haltijan nimen perusteella, vaan vain yksittäisen domain-nimen tiedot – kehitysvinkki Viestintävirastolle!)
  • selvitä, minkä palveluntarjoajan kautta ne on aikanaan rekisteröity vai onko ne rekisteröity ilman palveluntarjoajaa suoraan itse
  • tarkista, ovatko yhteystietosi verkkotunnusrekisterissä ajan tasalla
  • selvitä, toimiiko vanha palveluntarjoajasi jatkossa verkkotunnusvälittäjänä, vai tuleeko sinun hankkia uusi välittäjä viimeistään domain-nimiesi erääntyessä uudistettavaksi
  • pohdi, mitkä toimintaasi liittyvät .fi domain-nimet olisi syytä rekisteröidä ja hoida suojaukset kuntoon ennen lakimuutosta 5.9.2016
  • jos toiminnassasi käytettyjä tunnuksia ei ole vielä suojattu tavaramerkki- ja/tai toiminimirekisteröinneillä, pohdi myös niiden rekisteröintien kuntoon saattamista (Huom! On suositeltavaa rekisteröidä .fi domain-nimi vasta sitten, kun sitä vastaavan tavaramerkin tai toiminimen rekisteröintihakemus on jo vireillä Patentti- ja rekisterihallituksessa – vain näin voit varmistua siitä, että sinulla katsotaan olevan suojattuun tunnukseesi perustuva domain-nimi, jos jokin muu taho myöhemmin vaatisi domain-nimiä itselleen.)

Liity sähköpostiyhteisööni

Liittymällä sähköpostiyhteisööni saat:

  • ilmoituksen uusista blogijulkaisuista
  • kutsuja tapahtumiin
  • silloin tällöin muita osaamisalueisiini (juridiikka, asiakaskokemus, yrittäminen) liittyviä infoviestejä