Henkilöbrändäys – erään tapahtuman tarina

Vajaan kahden viikon päästä noin 100 henkilöbrändäyksestä kiinnostunutta ihmistä kokoontuu Helsingin Jätkäsaareen tapahtumahotelli Huoneeseen tai livestream-lähetyksen myötä minne päin maailmaa tahansa iltapäiväksi. Toimin Henkilöbrändäyksellä menestykseen -tapahtuman ideoijana ja järjestäjänä, yritykseni Lexperiencen kautta.

Minulta on kysytty kymmeniä kertoja tapahtuman maaliskuisen julkaisun jälkeen, mikä sai minut ryhtymään tällaiseen projektiin? Mitä ihmettä juristi toimii tapahtumanjärjestäjänä, ja vieläpä yksin, omalla firmallaan?

INTOHIMO.

Irtisanouduin 1.9.2016 ja luovuin osakkuudesta asianajotoimistossa 17 vuoden jälkeen. Päätin heittäytyä tyhjän päälle ja antaa ajatusten rauhassa vaeltaa. Antaa mahdollisuuden uusille asioille rakkaan juridiikan konsultoinnin rinnalla.

Marras-joulukuussa alitajuntani alkoi työskennellä ja joka aamu herätessäni ajatuksiini alkoi pulpahdella yhä voimakkaammin idea henkilöbrändäykseen laajasti eri näkökulmista pureutuvasta tapahtumasta. Heräsin miettien, millaiset teemat olisivat mahdollisimman antoisia aiheesta kiinnostuneille ja ketkä puhujat tällaiseen tapahtumaan itse haluaisin.

Vuodenvaihteessa ajatukset alkoivat muuttua haaveilusta konkreettisiin mietteisiin siitä, mikä minua estää järjestämästä tätä tilaisuutta? Ympäriltä alkoi tulla yhä enemmän signaaleja siitä, että ammatillisen identiteetin kehittämisestä ja omien vahvuusalueiden tuloksellisesta esiintuomisesta ollaan yhä kiinnostuneempia, ei vähiten työelämän murroksen ja epätyypillisten työsuhteiden kasvun myötä.

Samaan aikaan minua pyydettiin useisiin eri tapahtumiin ja haastatteluihin puhumaan henkilöbrändäyksestä. Koin, että minulla olisi tämän tapahtuman kautta annettavaa aiheesta kiinnostuneille, luomalla huippulaadukas sisältö sekä foorumi kohtaamisille. Halusin hälventää henkilöbrändäykseen liittyviä epäluuloja ja auttaa ihmisiä tunnistamaan oman potentiaalinsa.

Niin koitti 10.2.2017 ja kirjasin ensimmäistä kertaa ylös kaavailemani ohjelmasisällön ja puhujat.

Pari päivää myöhemmin, 14.2.2017 lähetin YouTube-videoideni tuottajalle Joonas Villaselle (kuvassa) sähköpostin:

”Moikka! Olisi tarve saada yhdelle tulevalle tapahtumalle kevyt nettisivu lähiaikoina, sun heiniä vai käännynkö muiden puoleen sen osalta? 🙂 Elina” Joonas vastasi kyllä ja yhteistyömme laajeni videoista nettisivuihin ja livestream-tuotantoon. 

Paikan osalta en edes harkinnut mitään muuta kuin Suomen inspiroivinta tapahtumatilaa, tapahtumahotelli Huonetta. Tunnen suurta kiintymystä Huonetta ja sen sitoutunutta henkilöstöä kohtaan, ja on kunnia olla yhtiön hallituksen jäsen sekä pienosakas. Huoneen LOISTAVA-sali tukee erinomaisesti päivän teemaa ja yhtiön perustaja Evon Söderlund on henkilöbrändi isolla H:lla.

Sitten parhaaseen osaan eli tapahtuman esiintyjiin ja sisältöihin. Sitä ilon tunnetta, kun toivomani esiintyjät yksi toisensa jälkeen vastasivat myönteisesti puhujakutsuihini – tapahtumasta ehkä tulisikin totta!

Halusin alkuun paneelin, jossa pureudutaan konkreettisesti väitteeseen, kasvattaako henkilöbrändäys liikevaihtoa. Ylätason keskustelun sijaan aiheeseen upotaan faktojen ja lukujen sekä onnistumisten ja virheiden kautta. Oli selvää, että paneelin vetäjäksi pyydän muutosvalmentajana ja tietokirjailijana toimivan Maaretta Tukiaisen. Häneen minulla on erityinen suhde, olen käynyt Maaretan luona useiden vuosien ajan henkilökohtaisessa life coaching -valmennuksessa kirkastuttamassa ajatuksiani ja suuntiani. Maaretta on valovoimainen, intuitiivinen, sanavalmis ja kokenut ammattilainen (ja upea henkilöbrändi myös ulkoisesti, wau!).

Maaretan johdettavaksi sain koottua ”all male” -paneelin, konkaripuolelta toimittaja, kolumnisti Tuomas Enbusken sekä miehen Digitalist Network -yhteisön takaa, Ville ”V” Tolvasen. Nämä molemmat miehet sanovat, mitä ajattelevat ja keräävät laajojen ihailijamassojen lisäksi myös vihaajia. Vastapainona heille nuorempaa henkilöbrändäysmaailmaa edustaa Juuso ”Herbalisti” Karikuusi, yksi Suomen suosituimpia tubettajia (superihana ja niin luonteva!) sekä Juuson taustalla olevan Töttöröö Networkin 25-vuotias uuden ajan toimitusjohtaja Joona Haatainen.

Pidin alusta asti selvänä, että henkilöbrändäysteeman ympärille rakentuva tapahtuma tulee synnyttämään myös kritiikkiä ja jopa ivaa. Tiedossa oli, että termi käsitetään Suomessa hyvin monella tavalla, ja useat pitää henkilöbrändäystä teennäisenä imagonrakentamisena. Singaporelainen Ikiguide haastatteli minua hiljattain juuri tästä teemasta.

Tämän vuoksi minulle oli erityisen tärkeää saada mukaan valmentava psykologi Ilona Rauhala, joka avaa puheenvuorossaan itsensä brändääjän kohtaamaa kritiikkiä. Ilona antaa esityksessään neuvoja itseluottamuksen vahvistamiseen ja analysoi myös sitä, mitä vahva henkilöbrändi tarkoittaa ja voi aiheuttaa työyhteisön sisällä. Henkilöbrändi koskettaa työelämässä henkilön ympärillä olevia ihmisiä, ja voi ymmärtämättömässä ympäristössä johtaa vääränlaisille kehityspoluille.

Voiko henkilöbrändi muuttua tai voiko sitä tietoisesti muuttaa? Tästä näkökulmasta teemaan pureudutaan Rähinä Recordsin osakkaiden Anders ”Andu” Westerholmin ja Dan ”Uniikki” Tolppasen kanssa. Kuinka marginaalimusiikin skenestä on noustu koko kansan suosikeiksi? Ovatko vanhat fanit kääntäneet selkänsä, kun toiminta on siirtynyt ”mainstream” -tasolle?

Henkilöbrändäys ja pörssiyhtiön ylin johto. Onko se mahdollista, vai pysyvätkö suuryritysten johtajat edelleen täysin asiakeskeisinä business-persoonina? Minulle oli selvää, että haluan tapahtumaan mukaan Pizzaguyn eli pörssilistatun Kotipizza Groupin Tommi Tervasen, joka heittäytyi mukaan myös television Pomo piilossa -ohjelmaan. Olen kerran kuullut hänen puhuvan lavalla, enkä ihan heti unohda sitä esiintymistä. Miten pörssi- ja sijoittajapiirit sekä henkilöstö ovat vastaanottaneet ”kokovartalotoimarin”, siihen saamme vastauksen, kun Tommi vastasi myönteisesti puhujakutsuuni.

Päivä päättyy, jos kykenen ihailultani ja arvostukseltani toimimaan ohjelmanumeron vetäjänä, keskusteluun, jossa haastattelen THE henkilöbrändi Lenita Airistoa sekä ”Suomen kalleinta siivoojaa”, kriisiviestinnän huippuosaajaa Katleena Kortesuota. Sukellamme kohujen maailmaan – voiko pohjalta nousta ylös? Kestääkö henkilöbrändi takaiskut? Lenita Airisto on henkilöbrändinä sellainen, että kun hän on soittanut minulle, olen automaattisesti suoristanut selkäni ja keskittynyt 150 %:sti puheluihimme, imien joka sekunti tämän poikkeuksellisen naisen sanomaa ja energiaa.

Nyt on aika kääriä hihat viime hetken valmisteluihin ja jännittää lippumyynnin etenemistä. Mukaan ehtii vielä, sekä paikan päälle että stream-lähetykseen.

Tapahtumapäivänä toivon, että pystyn tarjoamaan tapahtumakumppaneideni kanssa osallistujille ja esiintyjille elämyksellisen tilaisuuden sekä oppeja elämän reppuun, ja että ehdin itse pysähtyä nauttimaan siitä, että uskalsin.

Sanoista tekoihin. Koska intohimo.

Liity sähköpostiyhteisööni

Liittymällä sähköpostiyhteisööni saat:

  • ilmoituksen uusista blogijulkaisuista
  • kutsuja tapahtumiin
  • silloin tällöin muita osaamisalueisiini (juridiikka, asiakaskokemus, yrittäminen) liittyviä infoviestejä